piątek, 5 sierpnia 2016

Błyskawiczne ciasteczka owsiane!

Płatki owsiane są bardzo zdrowe i dietetyczne. Można je wykorzystać do zrobienia ciasteczek owsianych. Z dodatkiem czekolady i orzechów laskowych jest to prawdziwy rarytas. Można je jeść na śniadanie lub do kawy, jest to doskonała przekąska! Przepis znajdziecie poniżej!

Składniki:
2 jajka
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki płatków owsianych
150 g roztopionej margaryny lub masła
2 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu

tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
opcjonalnie orzechy laskowe lub włoskie

Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem na gładką masę, następnie dodać proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i na samym końcu dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę mleka. Czekoladę oraz orzechy kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i formujemy małe ciasteczka. Należy pamiętać, że pod wpływem temperatury odrobinę urosną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do momentu aż się zarumienią). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz