wtorek, 30 sierpnia 2016

Buraczki w zalewie octowej! Idealne na zimę!

Do mojej kolekcji przetworów dołączają teraz buraczki w occie. Są lekko pikantne i pasują jako idealny dodatek do klasycznego kotleta schabowego i ziemniaków ;) Są proste w wykonaniu, przepis znajduje się poniżej:

Składniki:

4 kg buraków
szklanka octu
4 szklanki wody
5 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki soli

Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką na wolnym ogniu do momentu, gdy będą miękkie. Potem skórka praktycznie odchodzi sama, więc je obieramy i kroimy w paseczki. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki dodajemy do garnka, gotujemy i gotowe. Następnie paseczki z buraków umieszczamy w słoikach i zalewamy wcześniej przygotowanym roztworem. Pasteryzujemy przez około 15 minut. Prosty przepis, prawda? ;) Smacznego!

2 komentarze:

  1. A ze grzecznie zapytam bez pieprzu to skąd ta pikantność. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń